Skip to main content

Francja | Jaka jest kuchnia francuska?


Odwiedzając Francję – bez względu na to, czy wyłącznie w celach wypoczynkowych, czy może jednak planujesz osiąść tutaj na stałe – zetkniesz się z tutejszą kuchnią. Pochlebne opinie o niej krążą po całym świecie, a w 2010 roku UNESCO uznało ją za reprezentatywne niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Co jest jej sekretem i jaka jest kuchnia francuska?

Sekrety francuskiej kuchni

Francuska kuchnia swoją renomę zyskała nie bez powodu. Przede wszystkim, Francuzi stawiają na jakość składników. Wszystkie produkty wykorzystywane przez nich do gotowania potraw są zawsze świeże i odpowiednio wyselekcjonowane. Szanujący się francuski kucharz nie wykorzysta do swoich dań składników wątpliwej jakości – wyłącznie te najwyższej klasy pochodzące od zaufanego sprzedawcy.

Kuchnia francuska nie należy do pikantnych, dlatego każdy fan zrównoważonych potraw z pewnością się w niej odnajdzie. Smaki francuskich dań wydobywane są za pomocą ziół: zarówno świeżych, jak i suszonych. Nie mogą one jednak zdominować potrawy, a jedynie jej pomóc. Najczęściej wykorzystywana na terenie całej Francji jest bazylia, pietruszka, rozmaryn, tymianek i estragon. Nieco bardziej intensywnym aromatem cechuje się kuchnia prowansalska – tutaj stosuje się głównie mieszanki ziół z majerankiem, oregano, a nawet szałwią i miętą. 

Mówiąc o sekretach kuchni francuskiej nie należy zapominać o winach. Choć nie zawsze biorą udział w samym procesie gotowania, odpowiednio dobrane do danej potrawy pomagają w wydobyciu jej maksymalnego potencjału smakowego. 

Jak jedzą Francuzi?

Le petit déjeuner – to śniadanie, którym mieszkańcy Francji zaczynają każdy dzień. Najczęściej jest ono słodkie i przybiera formę ciastka, ciepłej bułeczki z masłem, rogalika lub tosta z dżemem. Do tego kawa albo gorąca czekolada – i Francuzi są gotowi na resztę dnia.

Pomiędzy 12 – 14 we Francji jest pora obiadowa. Danie główne (le déjeuner) przygotowuje się z reguły na bazie jajek, sera, ryb lub mięsa. Czasem podawane jest z przystawkami, jednak zawsze obowiązkowo z deserem. 

Od godziny 20 podaje się le diner – kolację. To ją właśnie uznaje się za główny posiłek w ciągu całego dnia. W skład francuskiej kolacji wchodzą trzy dania: przystawka (sałatka, zupa lub terrine), danie główne (mięso lub ryba z dodatkami) i francuski ser lub deser.

Kuchnia Francji

Francja bardzo poważnie podchodzi do kwestii posiłków. Każda uczta to ceremonia, która polega na celebracji momentów spędzonych przy stole z najbliższymi. Weekendami można zauważyć w restauracjach całe rodziny, które biesiadują i korzystają z okazji bycia we wspólnym gronie – jest to część francuskiej kultury. Całość to piękna tradycja, pielęgnowana przez kolejne pokolenia.